Geduldig en gewillig

Bibliotheken hebben een magische uitwerking op mij. In een bibliotheek voel ik mij intens gelukkig, omringd door zoveel boeken, zoveel verhalen, zoveel om van te leren. Het ligt er. Je hoeft er alleen maar naar te reiken.

Het mooie van boeken is dat boeken stil zijn. Boeken spreken alleen wanneer je ze opent en je eruit begint te lezen, eerder niet. In de trein, middenin de nacht, in bad… ze spreken wanneer het jou uitkomt en ze weigeren nooit dienst. En bevalt het niet wat het boek te vertellen heeft? Dan klap je het boek dicht, om het nooit meer open te slaan. Want boeken zijn naast stil ook vrijblijvend, zeker waar het bibliotheekboeken betreft. Voor een paar tientjes per jaar mag je vrijblijvend van zoveel boeken proeven als je aankunt. No attachments.

Hoe anders is het met mensen, die je gevraagd en ongevraagd, te pas en te onpas, vertellen wat ze allemaal wel niet hebben meegemaakt, wat ze is aangedaan, hoe ze hebben gereageerd, hoe ze hadden willen reageren, wat jij beter wel en wat jij beter niet kunt doen. En hoe lastig is het om ‘pijnloos’ tegen mensen te zeggen dat je nu even geen tijd hebt of nog erger, om te zeggen dat hun verhaal je niet interesseert?!?

Nee, geef mij maar een boek dat geduldig en gewillig ligt te wachten totdat ik er zin in heb. Een boek dat ik zonder ongemakkelijk gedoe kan dichtklappen wanneer het me niet bevalt wat het mij te vertellen heeft.

Ik lees alles wat los en vast zit. Ik lees net zo graag een handboek over het organiseren van je huishouden als ervaringsverhalen van familieleden van mensen met een psychose- gevoeligheid. Om maar iets te noemen. Ik ben altijd op zoek naar ‘leerdingen’ en ik haal ontzettend veel vreugde uit het lezen van boeken. Ik gun iedereen deze vreugde en vooral onze kinderen.

In Nederland wordt er op het gebied van leesbevordering gelukkig al veel gedaan voor onze kinderen. Helaas is dit in schril contrast met Marokko, waar geen leescultuur is, geen kinderbibliotheken zijn en waar ook zelden schoolbibliotheken te vinden zijn. In alle keren dat ik in Marokko geweest ben –zeker 40 keer- heb ik nog nooit een kind voorgelezen zien worden. Een kind voor zijn/ haar plezier uit een kinderboek zien lezen in Marokko heb ik evenmin. Wat zonde!

Stichting Marokko Leest wil hier graag verandering in brengen door bibliotheken in basisscholen in te richten en leesbevorderende activiteiten in Marokko te ontplooien. Wil jij weten hoe je kunt helpen? Kijk dan op de website www.marokkoleest.nl.

Stichting Marokko Leest is gevestigd in Weesp, en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 54418798.